Devrim şehidi Kubilay 94. ölüm yıl dönümünde anılacak Devrim şehidi Kubilay 94. ölüm yıl dönümünde anılacak

Kişinin gerçek benliği ile sosyal medyadaki benliğinin çatışması tükenmişliğe yol açabiliyor!

Sosyal medya çağında bireylerin kendilerini sürekli olarak başkalarına sunma eğiliminin giderek daha belirgin hâle geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu gösterişçi davranışların ardında derin ve karmaşık psikolojik dinamikler olabileceği söyledi.

Bu tür davranışların sürekli hâle gelmesi ve aşırıya kaçmasının uzun vadede psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın,

dedi.

Taşkın ayrıca bu durum ile baş edemeyen bireylerin özdeğer düşüşü, paralelinde psikolojik hastalıklar ve intihar riski ile karşı karşıya kalabileceklerinden bu konunun üzerinde önemle durulması gerektiğini vurguladı.

“Gösteriş yapmak, bir alışkanlık veya sosyal norm olarak görülmemeli”

“Paylaşılan tatiller, lüks yaşam tarzları ve sürekli olarak ‘mükemmel’ görünmeye yönelik çabalar, günümüzün dijital dünyasında standart hâle geldi. Ancak bu gösterişçi davranışların ardında yatan psikolojik dinamikler, derin ve karmaşık olabilir.”

Gösteriş yapmanın, sadece bir alışkanlık veya sosyal norm olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın bu tür davranışların, bazı psikopatolojik durumlarla bağlantılı olabileceğini söyledi.

Narsisizm, anksiyete ve kimlik sorunları gibi psikopatolojik durumlarla ilişkili olabilir

Gösteriş yapmanın bağlantılı olabileceği durumlara değinen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın şunları söyledi:

“Narsistik kişilik bozukluğu, bireyin tanrısal bir özdeğer duygusuna sahip olduğu ve sürekli hayranlık beklediği bir durumdur. Sosyal medya narsistik eğilimleri teşvik eden bir platform olabilir. Paylaşılan filtreli fotoğraflar, gösterişli yaşam tarzları ve sürekli başarı gösterileri, narsistik bireylerin kendilerini üstün hissetmelerine ve başkalarından onay almalarına olanak tanır. Bireylerde yapay bir beğenilme arzusuna yol açabilir.

Sosyal medyada sürekli olarak kendini gösterme ihtiyacı anksiyete bozuklukları ile de ilişkili olabilir. Kişiler sosyal onay ve kabul arayışında kendilerini sürekli olarak bir performans sergilemek zorunda hissedebilirler. Bu durum sosyal anksiyete bozukluğu veya genel kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunları tetikleyebilir veya kötüleştirebilir.

Sosyal medyada gösteriş yapma eğilimi özdeğer sorunlarıyla da ilişkilidir. Kişiler kendilerini başkalarına beğendirme ve kabul görme arayışında olabilirler. Bu, düşük özsaygı ve kimlik sorunları ile bağlantılıdır. Kişi, kendi içsel değerini sosyal medya geri bildirimleriyle ölçme eğiliminde olabilir.”

Gerçek benlik ve sosyal medyadaki benlik arasındaki çatışma oluşabilir

Sosyal medyanın, bireylerin psikolojik sağlığı üzerindeki etkilerinin karmaşık olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Gösteriş yapma ihtiyacı bazen bir tür kaçış mekanizması olarak da işlev görebilir. Gerçek yaşamın zorluklarından ve kişisel güvensizliklerden uzaklaşmak için bireyler sosyal medyada idealize edilmiş bir imaj oluşturabilirler.” dedi.

Bu tür davranışların sürekli hâle gelmesi ve aşırıya kaçmasının uzun vadede psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebileceği konusunda uyaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişinin gerçek benliği ve sosyal medya üzerindeki benliği arasındaki çatışma, stres ve tükenmişlik hissine yol açabilir. Ayrıca, sosyal medya üzerinden sürekli olarak kendini başkalarıyla kıyaslama eğilimi, depresyon ve düşük özsaygı gibi semptomları tetikleyebilir” açıklamasını yaptı.

İlginin azalması birçok olumsuzluğa yol açabilir

Sosyal medyanın sağlıklı bir şekilde kullanılmasının bireylerin psikolojik iyilik hâlleri için önemli olduğunu aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kendini sürekli olarak gösterme ihtiyacı yerine gerçek özdeğer ve benlik algısının güçlendirilmesi hem bireysel hem de toplumsal anlamda daha sağlıklı bir yaklaşımı temsil eder” dedi.

Bu durum ile baş edemeyen bireylerin ruh sağlığı uzmanından destek almasının oldukça önemli olduğunun altını çizen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Bu durum kişilerin üzerindeki ilgi azaldığında öz değerde düşüşe ve paralelinde psikolojik hastalıklara ve intihara kadar sebebiyet verebilir. Önemle üzerinde durulması gerekir” diyerek sözlerini tamamladı.